Klageinstanser i Danmark
Her kan du finde en liste over nogle af klageinstanserne i Danmark som vi løbende henviser til hos Den Sociale Retshjælp. Du kan komme ind på de respektive hjemmeside ved at klikke på linket under hver enkel organisation. Du kan derudover finde en liste på www.forbrug.dk over samtlige klageinstanser ud over de godkendte klagenævn.
Ankenævn for Biler
Online ankenævn for bilejere, der behandler forbrugerklager i forbindelse med køb af bil for over 10.000 kr. De behandler også klager i forbindelse med værksted/serviceregninger for over 1.500 kr.
Ankenævn for Bus, Tog og Metro
Behandler klager i forbindelse med kollektiv trafik.
Danmarks Automobil Forhandlerforening
Danmarks Automobil Forhandlerforening forsøger at mægle i sager mellem medlemmer af foreningen og forbrugere om salg og reparation af biler.
Ankenævn for Forsikring
Behandler klager fra privat brugere i forbindelse med forsikrings- og pensionsforhold over forsikringsselskaber tilsluttet Ankenævnet for Forsikring.
Finanstilsynet
Her kan du klage over pengeinstitutters, forsikringsselskabers eller kreditforeningers tilsidesættelse af god pengeinstitutskik, forsikringsskik og kreditforeningsskik.
Forbrugerklagenævnet
Hvis du vil klage over varer eller tjenesteydelser fra erhvervsdrivende, kan du klage til Forbrugerklagenævnet, der behandler klager fra forbrugere vedrørende varer og tjenesteydelser fra erhvervsdrivende. Som hovedregel skal prisen være mindst 1000 kr. og højst 100.000 kr. Visse undtagelser, som fx en minimumpris på 650 kr. for tøj og sko.
For at klage til forbrugerklagenævnet skal man forinden have forsøgt at løse problemet med den erhvervsdrivende. Dernæst skal klagen igennem en mæglingsfase hos center for klageløsning ved konkurrence og forbrugerstyrelsen. Lykkes det ikke at finde en løsning, skal klagen sendes en skriftlig klage til forbrugerklagenævnet.
http://www.forbrug.dk/Dine-klagemuligheder/Saadan-klager-du/Klag-til-Forbrugerklagenaevnet
Forbrugerombudsmanden
Hvis du vil klage over erhvervsdrivendes markedsføring.
http://www.forbrugerombudsmanden.dk/
Forbrugerrådet Tænk
Forbrugerpolitisk spørgsmål kan henvendes til Forbrugerrådet Tænk.
Forsikringsoplysningen
Hvis du vil klage på et område, der falder uden for Forsikringsankenævnets område, kan du prøve at kontakte Forsikringsoplysningen.
https://www.forsikringogpension.dk/services/forsikringsoplysningen/
Landsskatteretten
Her kan du klage over en skatteafgørelse i din kommune
Pengeinstitutankenævnet
Behandler klager fra brugere over pengeinstitutter.
Ankenævn for Tekniske Installationer
Behandler klager fra den private forbruger over arbejde udført af El- og VVS installatører.
Ankenævnet på Energiområdet
Ankenævnet behandler klager angående køb og levering af energiydelser fra energiforsyningsvirksomheder.
Byggeriets Ankenævn
Behandler klager fra forbrugere over maler-, murer-, tømrer-, snedker-, gulv-, køkken-, stenhugger-, tække-, kloak-, brolægger-, anlægsgartner- og jordarbejder samt leverancer af vinduer, yderdøre og køkkenelementer.
Byggetilladelser
Hvis du er uenig i din kommunes beslutning i forbindelse med byggetilladelser m.m. kan du klage til Statsforvaltningen.
OBS: pr. 1. januar 2019 overgår byggeområdet til Nævnenes Hus
Installatørernes organisation (TEKIQ)
Rådgiver omkring elektrikerregninger
Håndværkets Ankenævn
Behandler klager fra brugeren over nybygnings-, ombygnings-, tilbygnings- og reparationsarbejde vedrørende vvs-, bygningssmede-, maler-, snedker-, tømrer-, murer-, kloak-, belægnings- og anlægsgartnerarbejde samt klager over leverancer af vinduer, yderdøre og termoruder.
Datatilsynet
Her kan du klage over private eller offentlige registre
Huslejenævn
Huslejenævnet behandler klager vedrørende husleje. Du kan få mere information ved at hendevende dig til din kommune eller søge på borger.dk
Jobcentrenes afgørelser
Har du en klag omkring en afgørelse fra dit jobcenter , så er der en del forskellige steder du kan klage. Se mere hos Ankestyrelsen.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Er du overbevist om at et firma overtræder konkurrenceloven, så kan du melde det til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Ankestyrelsen
Behandler klager omkring en afgørelse fra et socialt udvalg, De sociale nævn i Statsforvaltningerne, kommunernes Børn og Unge-udvalg eller Den Sociale Sikringsstyrelse.
Beboerklagenævn
Hvis du bor i alment boligbyggeri og bliver uenig med din boligorganisation, kan du klage til dit lokale Beboerklagenævn.
Det Kommunale Tilsyn
Her kan du klage over dit kommunale skolevæsen. Dog skal du først kontakte skoleinspektøren og lade dem prøve at løse problemet. Lykkes dette ikke kan du klage til skolebestyrelsen eller til kommunalbestyrelsen.
Folketingets Ombudsmand
Her kan du klage over en statslig eller kommunal myndighed eller andre offentlige forvaltningsmyndigheder.
Kommunernes social- og sundhedsforvaltning
Behandler klager omkring behandling på døgninstitution, forsorgshjem og optagelseshjem for hjemløse. Der skal dog først henvendes klage til peronale og/eller lederen på stedet.
Advokatnævnet
Er du utilfreds med en advokats adfærd, salær eller begge dele kan du klage til Advokatnævnet
Advokatsamfundet
Er du utilfreds med en advokats adfærd, salær eller begge dele kan du klage til Advokatnævnet
Arbejdsmarkedets Erhvervssikring
Du kan klage over arbejdsskader og -erstatning hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, tidl. Arbejdsskadestyrelsen.
Dansk Tandplejerforening
Spørgsmål vedrørende tandteknik, tandpleje og tænder kan henvendes til Dansk Tandplejerforening, som kan hjælpe dig.
Lægemiddelskadeankenævnet
Nævnet er ankeinstans for afgørelser truffet af Patientforsikringsforeningen i forbindelse med sager om erstatning for skader, der skyldes et lægemiddel.
Patientforeningen Danmark
Her kan du få rådgivning om klageveje, erstatning, frit sygehusvalg og andre patientrettigheder.
Patientombuddet
Ønsker du at klage over den faglige behandling i det danske sundhedsvæsen, så kan du kontakte patientombuddet.
Patientskadeankenævnet
Klager over afgørelser fra Patienterstatningen (tidligere Patientforsikringen) om erstatning for patientskader og lægemiddelskader.
http://www.patientombuddet.dk/Klage-_og_sagstyper/Erstatning.aspx
Psykolognævnet
Klager over psykologer kan henvendes til Psykolognævnet.
Sunhedsvæsenets Patientforsikring
Patientforsikringen træffer afgørelser i sager, der omfatter skader sket på offentligt sygehus, privat sygehus og hos autoriserede sundhedspersoner – fx praktiserende læger, speciallæger, kiropraktorer mv.
Tandlægeforeningens Patientforsikring
Tandlægeforeningens Patientforsikring behandler ansøgninger om erstatning fra patienter der er blevet behandlet af diverse ansatte indenfor tandplejen. Læs mere omkring dette på deres hjemmeside.
Patent- og Varemærkestyrelsen
Hvis du mener, at der er andre der misbruger dit varemærke eller logo, så har du nogle forskellige muligheder for at protestere.
Rejsegarantifonden
Her kan du klage over rejsearrangementer.
Småsagsprocessen
Har du en sag, der ikke kan behandles af et klagenævn, kan du bringe sagen for en domstol. Læs mere på domstol.dk
Teleankenævnet
Teleankenævnet behandler alle civilretlige klager mellem slutbrugere og teleudbydere vedrørende telefonabonnementer og internetabonnementer samt registrering og debitering af indholdstjenester
Ankenævnet for Finansieringsselskaber
Ankenævnet for Finansieringsselskaber behandler udelukkende klager fra privatforbrugere over danske finansieringsselskabers fritstående lån og kreditter. Det vil sige lån, der ikke er knyttet til en genstand på det tidspunkt hvor lånet eller kreditten udstedes. Ankenævnet behandler ligeledes klager over danske filialer af udenlandske finansieringsselskaber.
Førend der kan klages til Ankenævnet for Finansieringsselskaber skal man forinden have forsøgt at løse problemet med den erhvervsdrivende og selskabet skal have afvist kravet helt eller delvist. Når klagen er modtaget opkræves et gebyr på 200 kr. Såfremt du får medhold i din klage, eller hvis sagen afvises som uegnet til behandling, får du gebyret tilbage.
Ankennævnet forsøger først at finde en forligsmæssig løsning. Lykkedes dette ikke, bliver sagen behandlet og afgjort af Ankenævnet.
Klageformularen findes her: https://minsag.forbrug.dk/FKVWeb/CheckComplaintStart.aspx